blog en acties

Oosterse badrituelen

Oosterse badrituelen

De hammam vindt zijn oorsprong in centraal Azië waar het naast een reinigende ook een sociale functie heeft gehad. Het traditionele hammam ritueel is al 800 jaar oud. Enkele jaren geleden deed de hammam haar intrede in het Westen. Steeds meer mensen gingen op vakantie naar het Midden-Oosten en kwamen daar in aanraking met de bijzondere badhuizen. De hammam werd hierdoor naar Nederland gebracht. Ook Berrit werd geïnspireerd door haar reizen in het verre Oosten en wilde haar ervaringen delen met de mensen in Nederland. Daarmee werd Balneae een feit en opende zij Balneae Beauty and Mind. Naast hammam behandelingen, sauna faciliteiten, een spabad en massages, bieden wij de mogelijkheid om ook een gezichtsbehandeling en/of een manicure en Oosterse voetverzorging te boeken. Verder is er een aparte ruimte ingericht om je haar te laten knippen, verven en stylen en is er een speciale ruimte voor visagie ingericht. Wij bieden onze gasten dus het gehele beautypakket aan voor body, face & hair. 

 

We richten ons in deze blog echter echt op de hammam behandeling. Een hammam behandeling neem je waar met al je zintuigen en is opgebouwd uit verschillende rituelen welke in het teken staan van warmte, water, reiniging en ontspanning. Het is een uitgebreid scrubritueel op verwarmde stenen tafels bij een temperatuur van 38 graden dat met veel water en olijfoliezeep gebeurt. Het scrubritueel wordt uitgevoerd met een scrubhandschoen (kese). Na het scrubben krijg je een behandeling met een katoenen zak (Torba) gevuld met warm schuim van olijfzeep. Met dit schuim word je van top tot teen ingezeept waarna je krachtig wordt gemasseerd. Dode huidcellen worden verwijderd, de bloeddoorstroming wordt gestimuleerd en spieren raken ontspannen! Tussen alle handelingen door word je continue overgoten met warm water en brengt het je lichaam in opperste staat van ontspanning! De behandeling kan individueel of met z’n tweeën worden ondergaan.

 

In het verleden was een hammam veel meer dan een plaats waar je je kon reinigen. Een heel nieuw sociaal systeem ontstond rondom een hammam. De Hammams werden een instituut waar elke belangrijke mijlpaal in iemands leven plaatsvond, zoals het inweiden van een 40-dagen oude baby of een aanstaande bruid. Ook kwamen oudere vrouwen vaak naar een hammam om een bruid voor hun zoon te zoeken en werd de hammam gezien als een plaats waar je rustig kon praten met iemand. Het had toen een veel meer sociaal karakter dan nu bij ons. Wij zien nu een hammam meer als een reinigings- en verwenmoment voor jezelf.

terug naar overzicht
Bekijk onze behandelingen behandelingen